Historie

Begin

Op 8 augustus 1959 kocht Ad Aarts de oprichter van Stal de Tolberg zijn eerste Shetlandpony op de paardenmarkt te ‘s-Hertogenbosch. Dit was een Shetlander hengstje met de naam Teddy. In de beginperiode waren er veelal bonte Shetlanders op de Tolberg aanwezig. Zo werd onder andere in deze periode de zwart bonte hengst Pauw van Bussum aangekocht.

Stal de Tolberg

Overgang naar zwarte Shetlandpony’s

 

 

 

Naar mate de fokkerij binnen Stal de Tolberg zich verder ontwikkelde, werd door Ad Aarts besloten om ook zwarte pony’s aan te kopen. Zij moesten Stal de Tolberg van een kwaliteitsimpuls voorzien die ervoor zorgde dat Stal de Tolberg nationale en internationale bekendheid kreeg. Zo werd onder andere gestart met de aanschaf van de importmerries Kirkbride Knoll en Kirkbride Outlay, deze merries bleken succesvolle aankopen te zijn. In de jaren zeventig werd de geimporteerde Rosah of Transy gekocht. Deze merrie is van onschatbare waarde geweest op Stal de Tolberg.

Spirit v. stal Volmoed

 

De meest bijzondere pony die Stal de Tolberg ooit heeft gehad is Spirit v. Stal Volmoed. De combinatie die werd gemaakt met de merrie Rosah of Transy bleek uiteindelijke de “Golden Cross” te zijn. Uit deze combinatie volgde onder andere de Europeeskampioensmerrie Evelien v.d. Tolberg. Spirit bracht uiteindelijk op Stal de Tolberg tal van 1e premie dochters en goedgekeurde hengsten zoals onder andere Frizo v.d. Tolberg.

3e generatie

 

Imiddels is de 3e generatie “Aarts” actief binnen de fokkerij van Stal de Tolberg. Beide zonen Piet en John Aarts kwamen door hun vader Ad in contact met de Shetlanderwereld. Beide zonen groeide uit tot een bekend duo Shetlanderliefhebbers. Piet was al van jongs af aan zeer gedreven met het aangespannen rijden van de pony’s, zo werd hij onder andere Nederlandskampioen aangespannen met Elvira v.d. Tolberg en maakte hij een groots spektakel wanneer hij met grote snelheid de piste betrad met de Romeinse strijdwagen. John was daarintegen de man van de fokkerij, hengstenkeuzes en het aan- en verkoopbeleid waren bij John in vertrouwde handen. Op dit moment wordt de fokkerij gerund door John’s zoon Roland en zal via deze weg Stal de Tolberg actief blijven binnen de Shetlandponyfokkerij.

Pony’s niet meer in ons bezit